Zenfolio | Joecam's fotosite | 100 jaar Bugatti
51 photos

Met de Veyron, de snelste productiewagen ter wereld, herrijst het legendarische automerk Bugatti al voor de tweede keer uit zijn as. Bijna honderd jaar nadat in de fabriek in het Franse Molsheim de eerste auto van de band rolde. Om die verjaardag te vieren organiseert het museum Autoworld de ‘Bugatti 100 Expo’.
Molsheim is een slaperig dorpje in de Franse Elzas. Had Ettore Bugatti er zich niet gevestigd in 1909, dan was het nu een onbekend slaperig dorpje geweest. In plaats daarvan werden er tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog enkele van de snelste en meest elegante wagens ter wereld gebouwd. 44 van die wagens kunt u nog tot 17 januari gaan bewonderen in Autoworld in het Jubelpark.
De wagens staan in een sober decor opgesteld. Van de Type 13 uit 1910, de eerste wagen van Ettore Bugatti, tot de Veyron Grand Sport, het speeltje dat Bugatti vandaag produceert en dat voor de luttele som van 1,4 miljoen euro het uwe is. In vergelijking met de monsterachtige Veyron, het ding heeft maar liefst 1.000 pk, zien de wagens uit de glorieperiode van Bugatti er bijna fragiel uit. Onder hen de befaamde Type 35. Het archetype van de racewagen uit de jaren ‘20 en een perfecte combinatie van snelheid en schoonheid. Het model deed de wereld ook voor het eerst kennismaken met de vanaf dan kenmerkende ‘hoefijzergrille’ van het merk. In verschillende uitvoeringen harkte de Type 35 1.851 zeges in de motorsport bij elkaar, waaronder de Belgische Grand Prix van 1930.
Bugatti stond evenwel niet alleen bekend om zijn racewagens. Het bouwde ook elegante luxewagens. Zeker de koetswerken die zoon des huizes Jean Bugatti in de jaren 1930 uittekende, spreken tot de verbeelding. “Een technisch werkstuk kan slechts perfect zijn als het ook in esthetisch opzicht perfect is,” is een veelbetekenende uitspraak van baas Ettore.
Ongeluk bleef het merk echter niet gespaard. In 1939 kwam zoon Bugatti om het leven bij een auto-ongeval, en vader Bugatti zou hem niet lang overleven. Na enkele naoorlogse stuiptrekkingen sloot de fabriek de deuren in 1963.
Dat betekende niet het einde. Tot twee keer toe zou Bugatti uit zijn as herrijzen. Een eerste keer in 1987, onder impuls van de Italiaanse zakenman Romano Artioli. Onder Artioli werd begin jaren ‘90 de EB110-sportwagen uitgebracht. Ondanks het feit dat Michael Schumacher er eentje kocht, ging het merk opnieuw op de fles door de toenmalige recessie. De voorlopig laatste wederopstanding gebeurde in 1998, toen Volkswagen de rechten op de naam Bugatti kocht. VW verhuisde de fabriek terug naar Molsheim en begonnen aan de technische tour de force die uiteindelijk de Bugatti Veyron zou worden. Zestien cilinders, 1.000 pk en een topsnelheid van 408 km/u. Een technisch meesterwerk, maar ver verwijderd van de elegantie die de vooroorlogse Bugatti’s kenmerkte.

Categories & Keywords
Category:Transportation
Subcategory:Cars
Subcategory Detail:Vintage
Keywords:Bugatti, Molsheim, Veyron